АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ЗА ОТКАЗА НА АБАС ДА СЕ СРЕЩНЕ С БАЙДЪН: НИКАКВО УВАЖЕНИЕ КЪМ САЩ

Доналд Тръмп
18.10.2023 / 10:09

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че другите държави не уважават Съединените щати, което се потвърждава от отказа на палестинския лидер Махмуд Абас да участва в среща с настоящия лидер на САЩ Джо Байдън.

"Всички говорят, че Байдън се готви да лети за Близкия изток, за да се види с Абас, срещата беше насрочена, а Абас просто я отмени. Никакво уважение към Съединените щати", написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

По-рано представител на палестинското движение „Фатах”, ръководено от Абас, каза, че палестинският лидер е отказал да участва в срещата с Байдън, краля на Йордания Абдула II и египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси, която трябваше да се проведе на 18 октомври в йорданската столица. Според него „всяка среща на върха без спиране на войната е безполезна“.

Преди време Абас проведе среща в Аман с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Според вестник Ash-Sarq al-Awsat преговорите са приключили без резултат.

Държавният секретар, според изданието, е поискал от Абас „да работи, за да гарантира, че след Газа ситуацията на Западния бряг няма да ескалира“. Палестинският лидер отговори, като отбеляза, че "ситуацията на Западния бряг се влошава от израелското правителство и еврейските заселници, които нападат палестинци".

Освен това, както посочва Аш-Сарк ал-Аусат, друга основателна причина да не участва в срещата с Байдън е израелската атака срещу болница в центъра на Газа, която уби стотици цивилни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев