АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАСОВИ ПРОТЕСТИ ПО СВЕТА СЛЕД УДАРИТЕ СРЕЩУ БОЛНИЦАТА В ГАЗА

Масови протести избухнаха в няколко държави след ударите срещу болницата в Газа
18.10.2023 / 08:59

Масови протести избухнаха в няколко държави след ударите срещу болницата в Газа, предаде БНТ.

Часове след удара по болница в Газа със стотици убити палестинци напрежението в Близкия изток ескалира. Хиляди излизат на улицата в Западния бряг и в мюсюлмански държави, а американският президент Джо Байдън се оказа изправен пред неочаквано предизвикателство десет дни след началото на войната с "Хамас срещу Израел.

Йордания отмени среща с Байдън, който след Израел щеше да пристигне там за разговори с крал Абдуллах Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега той ще пътува само до Израел, където, според Белия дом, ще повдигне "трудни въпроси пред правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

В болница "Ал ахли ал арабий" ("На арабския народ") в град Газа са убити стотици палестинци - най-малко 300 според контролираното от "Хамас" министерство на гражданската отбрана, 500 според здравното министерство. С това убитите палестинци при ударите в Газа за десетте дни достигат 3000 души.

Властите в Газа обвиняват Израел, че е причинил "клане".

Сблъсъци имаше пред американското посолство в Ливан; шествия срещу Израел в Либия, Ирак и Йемен; протести пред посолствата на Израел в Турция и Йордания, както и в окупирания Западен бряг. Палестинската власт обяви тридневен траур.

В Бейрут протестиращите крещяха "Смърт на Израел", в Техеран, пред британската и френската мисия - "Смърт на Франция и Англия", разказва "Франс прес". Шиитската ливанска групировка "Хизбула" обяви "Ден на гнева".

Ливанската групировка "Хизбула" призова днес да е "ден на безпрецедентен гняв", на фона на протести пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, предаде Ройтерс.

Стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински знамена, се събраха късно снощи пред мисията на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите близо до американското посолство полицията използва сълзотворен газ.

В столицата на Йордания протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на израелското посолство.

Хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те заявиха, че искат да видят края на управлението на палестинския президент, който по думите им бездействал за решаване на конфликта.

Хиляди турци се събраха пред израелското консулство в Истанбул. Силите на реда използваха лютив спрей и водни оръдия, за да разпръснат тълпата. Президентът Реджеп Ердоган призова цялото човечество да предприеме действия, за да спрат безпрецедентните жестокости в Газа .

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев