АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ООН: БЛИЗКИЯТ ИЗТОК Е НА РЪБА НА ПРОПАСТТА

 Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.
16.10.2023 / 08:45

Условията за хората в Газа се влошават, като водата, храната, електричеството и лекарствата са оскъдни. ООН заяви, че Близкият изток "е на ръба на пропастта" и моли Израел да допусне хуманитарна помощ. Израелските войски продължават да се струпват близо до Газа преди очакваната сухопътна офанзива, насочена към бойците на "Хамас". Повече от 1400 души са били убити в Израел миналия уикенд, когато бойци на палестинската групировка пресякоха границата, за да атакуват цивилни и войници. Над 2450 палестинци са убити в Газа при ответните въздушни удари.

Животът на хиляди пациенти ще бъде изложен на риск, ако запасите от гориво във всички болници в Газа свършат през следващите 24 часа, както се очаква, предупреждава ООН. Израел по-рано призова 1 100 000 палестинци, живеещи в северната част на Газа, да се преместят на юг. Стотици хиляди го направиха и така удвоиха населението на южния град Хан Юнис за една нощ.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че докато от една страна смята, че ислямистката групировка "Хамас" трябва да бъде елиминирана изцяло, същевременно трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава.

В интервю за предаването "60 минути" на телевизия Си Би Ес Байдън каза, че е "уверен", че Израел ще действа в съгласие с правилата на войната в конфликта си с палестинците. Той допълни, че изпращането на американски военни сили в района не е необходимо. Американският президент предупреди, че равнището на терористична заплаха в САЩ се е увеличило заради кризата в Близкия изток.

Днес се очаква ново посещение в Израел на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Обиколката му след нападението на "Хамас" миналия уикенд започна от Израел и продължи вЙордания, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. Засега програмата на новото посещение на Блинкън в Израел не е обявена.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "Хамас" да освободи заложниците без предварителни условия, а Израел - да позволи бърз и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа. В същото време палестинският лидер Махмуд Абас заяви, че действията на групировката не представляват палестинския народ. По думите му Организацията за освобождение на Палестина е единственият негов легитимен представител.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев