АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕЦА ОТ СЛИВЕН И ТЪРГОВИЩЕ ВЗЕХА ПРИЗА НА КОНКУРСА - НАДПЯВАНЕ, ТАЛАНТЛИВИ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ ПОЛУЧИХА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ С АНТП

Деца от Сливен и Търговище взеха приза на конкурса - надпяване  „Славеи пеят край Сливен“
10.10.2023 / 08:34

Два певчески състава спечелиха голямата награда „Славеи пеят край Сливен“ на приключилия едноименен конкурс – надпяване. Призът бе присъден на формация „Славейче“ от Школата за народни песни към читалище „Христо Ботев 1897“ - Сливен с ръководител Петя Григорова и на вокална група „Весели звънчета“ при Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ - Търговище с ръководител Светла Стаменова. Техните изпълнения бяха високо оценени от компетентно жури под председателството на доц.д-р Данка Цветкова, преподавател по народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове на журито бяха също известни имена – преподавателят и зам.директор на Националното училище по фолклорни изкуства – Котел Петър Аркалиев и Деян Митев, директор и гл. художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

Безспорни фаворити при участниците от музикални училища до 19 години станаха Анелия Китанова от Националното училище по изкуства – Варна и Симона Данева от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Те не само си поделиха първото място, но и получиха специална награда – участие в концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен и запис на песен с оркестъра на ансамбъла.

Организатор на Първия национален конкурс – надпяване „Славеи пеят край Сливен“ бе читалище „Христо Ботев 1987“ в партньорство с АНПТ – Сливен и Младежкия дом. Форумът получи финансиране от Общинския фонд „Култура“. На откриването в събота зам.кметът Пепа Чиликова приветства участниците, журито и организаторите и пожела конкурсът да се превърне в незабравим празник за тях. Община Сливен и Фонд „Култура“ подкрепят редица фестивали за млади дарования и поощряват развитието на талантите, подчерта тя.

В надпяването на сцената на зала „Сливен“ се изявиха 111 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 19 години и 14 колектива – народни хорове и камерни вокални формации, от Варна, Елхово, Казанлък, Китен, Несебър, Нова Загора, Пловдив, Търговище, Хасково, Шивачево, сливенското с. Самуилово и града – домакин. Водещ на конкурса бе актьорът от ДТ „Ст. Киров“ Ивайло Гандев. Амбицията на организаторите е да привличат все повече участници и да превърнат конкурса в традиционен, коментира секретарят на читалището Ваня Шишкова.

„Славеи пеят край Сливен“ бе част от програмата за Димитровден, празника на града.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев