АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕОФИЦИАЛНО: ПРЕМИЕРЪТ ГОТОВ ЗА ОСТАВКА, АКО НЕ СЕ СПАЗИ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЕНЕРГЕТИЦИ

Денков
03.10.2023 / 18:27

Премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени.

Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от "Възраждане" Цончо Ганев.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка:

"Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат".

"Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам - с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставката".

Споразумението, в неокончателен вариант, се състои от 8 точки. Сред тях изненадващо е включена точка Министерският да изпълнява решенията на Народното събрание за преговори с ЕК за недопускане на спирането на производствения капацитет на въглищните централи от групата на БЕХ, като срокът за изпълнение е до 31 октомври.

И наред с това отлагане на либерализацията на енергийна пазар за битови потребители до 2026 , прозрачност на процедурите за инвестиционни намерения и включване на централите, мините и съответните общини във въглищните региони и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица-изток 2".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев