АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОДОБРИ ДОГОВОРИТЕ ЗА НОВИ ОСЕМ Ф-16 НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ. "ПРОТИВ" БЯХА БСП И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

 Парламентът одобри договорите за нови осем самолета Ф-16
25.11.2022 / 13:05

След няколко отклонения от темата депутатите одобриха ратификацията на договора за придобиване на още осем самолета F-16, block 70.

152-ма гласуваха "за", 42-ма - "против" и 7 "въздържал се".

В договорите се включват и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските "Военновъздушни сили".

В залата отново възникна дискусия дали да се купуват тези самолети. Румен Гечев от БСП остро разкритикува параметрите на договора за Ф-16.

"Плащаме си милиарди не получаваме нищо. Това значи, че обвързваме бюджета с неизяснени суми, които българският народ трябва да плаща. Милиарда и 700 милиона е прогнозна, това е празен чек. "Локхийд Мартин" ще определи цената към момента на доставчика", заяви Румен Гечев от БСП.

"Гласуването на такъв договор е предаване на българските национални интереси", смята Румен Гечев.

"Този договор е договарян по време на вашето правителство, защо не го променихте?", попита го Христо Гаджев, председател на военната комисия в парламента.

"Коментираме с такава страст, а не коментираме хартиените самолети", заяви от своя страна Борислав Гуцанов от БСП и добави: "Разбира се, трябва да са закупени самолети, имаме подписан договор, който не е изпълнен".

ПП не коментираха темата за Ф-16, но използваха трибуната за да обвинят БСП, че ще върнат ГЕРБ на власт чрез хартиената бюлетина.

От "Възраждане" заявиха, че са против тези договори. "Парите, които се дават за отбрана, трябва да се харчат по най разумния начин", смятат от "Възраждане".

"10 години пропуснахме да придобием самолети за българската авиация, нека не пропускаме следващите 10 години", заяви обаче Атанас Славов от ДБ.

По време на дискусията военният министър Димитър Стоянов също изрази становище.

Той заяви от парламентарната трибуна, че е необходим втори договор за Ф-16. "Всички дефицити които липсват в първия договор, е добавено във втория договор, затова и цената е една и съща. Първите 8 самолета Ф-16 са крайно недостатъчни. Късно е да коментирам личното ми мнение", заяви министърът.

"В договора има цени, количества, схема на плащане", подчерта той и добави: "Ако няма втори договор, ще скъсаме 110-годишната история на българската авиация", каза министърът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев