АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ ПОИСКА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 760 ЛЕВА ПРЕЗ ЮЛИ

Пари
22.03.2022 / 17:06

Бизнес и синдикати обсъдиха с представители на държавата въвеждането с постановление на новият размер на минималната заплата от 1 ви април, която с приетия държавен бюджет ще е 710 лева. В рамките на Националния тристранен съвет от синдикатите приветстват ръста от 9 процента, но констатираха, че минималният доход вече изостава при инфлация от 10 на сто още за февруари тази година. Любомир Костов от КНСБ поиска с актуализацията на бюджета през юли минималната заплата да нарасне отново и да е 760 лева

"От една страна, да има предвидимост за бизнеса - да свикне по-бързо. От друга страна, да зададем посоката, в която тръгва държавата ни, а именно, вместо да обсъждаме постоянно какъв да е размерът на минималната заплата, в средносрочна бюджетна прогноза, която предстои да се актуализира, изпълнителната власт да излезне, да каже, че ще е 50% и да следва тази посока за развитие в следващите няколко години".

Бизнес организациите не подкрепят повишаването на минималната заплата , определено от държавата. Кънчо Стойчев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска минималната заплата да е брутна и да не включва начисляването на добавката известна като „Клас прослужено време“.

Работодателската организация поиска договаряне на минимални заплати по икономически дейности

Социалните партньори подкрепиха поредното удължаване на действието на мярката за запазване на заетостта 60 на 40, която да се прилага за последно от април до юни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев