АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО ИВАНОВ: С ТРЕТИЯ КРИЗИСЕН МАНДАТ ДА СЕ ИЗЛЪЧИ УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ДА РЕШИ КОНКРЕТНИ ЗАДАЧИ ПРЕЗ ЗИМАТА

Президентът Румен Радев и  Христо Иванов
18.08.2021 / 16:40

Диалогът, равнопоставеният подход и готовността за взаимни отстъпки за търсене на пресечни точки са ключовите елементи за възможността за излъчване на едно управление. Това отбеляза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди началото на консултациите при държавния глава Румен Радев.

Според него с третия мандат четирите партии в 46-ия парламент извън ГЕРБ и ДПС трябва да се опитат да излъчат управление, което може да осигури първа помощ на страната. Христо Иванов смята, че формулата е с третия кризисен мандат да се състави правителство за зимата, а ключовият елемент е готовността на "Има такъв народ" да влязат в разговори с останалите партии.

"Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство. За да сполучим в третия мандат се изисква диалог, консенсус и компромис", каза от своя страна президентът Радев, като уточни, че намерението на ГЕРБ-СДС е да върне втория мандат неизпълнен.

Той попита "Демократична България", която определи като активен фактор в диалога, дали трябва да се промени нещо в подхода за преговори в Народното събрание.

"Поставихте пръста в раната", отговори Христо Иванов.

"Залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи и мисля, че всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода си и за зимните месеци да имаме правителство. Избирателите не са дали на никого доминиращата роля. Диалогът и възможността за търсене на пресечни точки са ключови".

"Ключовият елемент е в готовността на колегите от "Има такъв народ" да влязат в този разговор за третия мандат. Без това няма как да стане", подчерта той.

След края на проведените разговори с държавния глава, Христо Иванов ги определи като откровени и конструктивни.

Той отново посочи, че третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ-СДС и ДПС, тъй като това отговаря на всички документи и предизборни ангажименти на "Демократична България".

Ясно сме казали, че не можем да подкрепи правителство с мандат на БСП, подчерта отново той.

"С оглед на това, че третият мандат е кризисен, той трябва да бъде с ограничено време. Това трябва да бъде кабинет, който да не бъде съставен от ярки партийни фигури и да бъде фокусиран върху определени задачи, които трябва да бъдат свършени за определен период".

Времевият хоризонт на подобно правителство трябва да охване зимния сезон, в които рискът от коронавирусна вълна е най-висок.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев