АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ГЕРБ ЩЕ ГЛАСУВА "ПРОТИВ" ПРАВИТЕЛСТВО НА "ИМА ТАКЪВ НАРОД"

Бойко Борисов
03.08.2021 / 12:28

ГЕРБ няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ" нито с падащ кворум, нито по друг начин, а ще влезем в залата и ще гласуваме против." Това заяви пред "Дневник" във вторник сутрин бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В събота в Котел той каза, че партията му може да излезе от пленарната зала по време на гласуването на кабинета, предложен от мандатоносителя, докато в понеделник заяви, че ще решават днес и ще каже на съпартийците си да не подкрепят.

Ако ГЕРБ напуснат пленарната зала, това ще намали кворума и правителството може да бъде избрано от 89 депутати, за което гласовете на "Има такъв народ" и БСП (най-близко до подкрепа) биха били достатъчни. Ако партията остане в зала (и не напусне друга група), изборът на кабинет ще изисква 121 или малко по-малко (спрямо присъстващите в зала) гласа. "Демократична България" (атакувани от Слави Трифонов в края на миналата седмица) и "Изправи се БГ! Ние идваме" чакат да видят предложенията за състав на правителството и ще има ли някаква програма или споразумения, за да решат как да действат.

Пред "Дневник" във вторник сутринта Борисов каза, че още в 10 часа той свиква Изпълнителната комисия на партията, за да бъде официално взето решението. Ако то бъде публично съобщено, това означава, че другите политически формации ще знаят преди разговорите с "Има такъв народ" каква ще е, както я наричат, "аритметиката" за избор на правителство.

Борисов коментира, че неговата партия не заслужава обидите, които се изсипали срещу нея с постоянното повтаряне "без ГЕРБ". Той анализира политическата ситуация като "връх на напрежението и война" между "Има такъв народ" и "Демократична България", което му дало основание да смята по някое време, че можел по някакъв начин да помогне да се избегнат бързи избори, които най-много да покачат или намалят с по няколко депутати отделните партии, обясни Борисов в отговор защо сменя позицията си за напускане на залата.

"Ако Слави Трифонов беше ми се обадил да каже "Колега, необходими са ми гласове, дай да решим как да избегнем бързи избори, които няма кой знае какво да променят, щях да помисля, сега само ще откажа."

Това каза още бившият премиер. ГЕРБ са единствената политическа сила, която "Има такъв народ" не покани на никакви разговори, ДПС бяха на среща за приоритети, а само "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП ще бъдат на срещи за представяне на проектокабинета.

Източник: dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев