АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

100% СЪВПАДЕНИЕ ПРИ КОНТРОЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ В 32 СЕКЦИИ НА ЧАСТИЧНИТЕ ИЗБОРИ

 Говорителят на ЦИК Росица Матева
08.07.2021 / 18:57

По всяка вероятност на изборите на 11 юли в определен брой секции ще има контролно преброяване. ЦИК все още не е взела решение за това.

Само Централната избирателна комисия (ЦИК) ще взима решение дали да се преустановява машинното гласуване и да се преминава към такова с бюлетини. Това обяви по време на редовния брифинг на комисията говорителят Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

Матева уточни, че нито СИК-овете, нито РИК-овете ще могат да взимат такова решение.

Матева каза още, че екранът на машината ще се дезинфекцира със спирт от 75 градуса, такива указания вче са дадени към секциите.

„Има взето решение на ЦИК как се прилагат указанията. В изборния ден дезинфекциите ще се извършват успоредно с процеса на гласуване. Не могат да бъдат карани наблюдатели, застъпници и други лица, които имат право да присъстват на изборния ден в изборното помещение, да го напускат“, каза още тя.

От комисията отчетоха 100 процента съвпадение при контролното преброяване, което беше направено на частичните местни избори на 27 юни в 32 секции.

Говорителят Росица Матева:

„Централната избирателна комисия взе решение да бъде извършено контролно преброяване. Направихме проверка на попълнените протоколи за преброяване на тези контролни разписки и установихме, че всички установени резултати от машинното гласуване се припокриват с установените резултати от преброяването на контролните разписки от секционните избирателни комисии“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев