АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА ДОО, ПОИСКАХА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СОVID-19 В ТОЗИ НА НЗОК

Депутати
06.11.2020 / 15:43

С безпрецедентно кратки дебати в пленарната зала бяха одобрени на първо четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравна каса. В обсъжданията на законопроекта към момента не са участвали депутати от ГЕРБ, а основно репликите се водят между народните представители от Обединените патриоти и ДПС. Д-р Хасан Адемов от движението предупреди, че увеличението на минималните пенсии от 1 януари ще увеличи задлъжнялостта на страната:

"Проблемът се състои в това, че една много голяма част от тях - близо 70%, нямат осигурителен принос, за да могат да разчитат на пенсията от 300 лева. Като нямат осигурителен принос, всеки месец, до месец юли, когато идва осъвременяването с 5%, Държавнят бюджет ще дофинансира с 90 милиона на месец тези пенсии".

Повече пари за лечение на пациенти с коноравирус поискаха депутатите при дебата по проектобюджета на Здравната каса за догодина. Той бе одобрен със 75 гласа в подкрепа и седем против, след дискусия, продължила необичайно кратко. Припомням, че бюджетните закони за догодина влязоха извънредно в дневния ред на депутатите.

За повече пари за лечение на Covid-19 настоя д-р Калин Поповски от "Обединените патриоти" и обърна внимание на тежките случаи:

"Един пациент е средно между 2 000 и 3 000 лева. Пътеката е 1200. Имаме един рекордьор, при който рефлектира неговото лечение в 6200 лева".

Д-р Нигер Джафер от ДПС предупреди, че ще се наложи по-продължително и разнообразно лечение на пациентите с развитието на пандемията на коронавируса:

"Има проблеми с осигуряване и на "Ремдесивир". Има нужда от инвестиция в центрове, които да извършват плазмафереза за осигуряване на реконвалесцентна плазма".

Дебатът по първото четене на законопроекта за бюджета на Здравната каса продължи безпрецедентно кратко - около половин час.

Разглеждането на трите бюджета - на НЗОК, на ДОО и на държавния бюджет влязоха извънредно в програмата на парламента изненадващо по-рано днес. Това предизвика скандал в пленарната зала, при което депутатите от БСП се опитаха да провалят кворума, но не успяха. Появиха се обаче съмнения, че ГЕРБ са вкарали в залата депутати, които би трябвало да са под карантина, за да осигурят кворума.Депутатите ще работят до изчерпване на дневния ред, а по предложение на Даниела Дариткова от ГЕРБ бе гласувана промяна в правилника за работа на Народното събрание. Според тази промяна, депутати, които са под карантина, ще могат да се регистрират и участват в заседанието дистанционно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев