АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ: ИНФОРМАЦИЯТА, КОЯТО СИ РАЗМЕНЯТ БОБОКОВ И УЗУНОВ, НЕ Е СЕКРЕТНА, А Е ОБЩОДОСТЪПНА

Пламен Бобоков и Пламен Узунов
21.07.2020 / 17:11

Специализираният наказателен съд намали паричната гаранция на обвиняемия собственик на холдинга "Монбат" Пламен Бобоков от 1 млн. лв. на 10 хил. лв. Освен намаляването на размера на гаранцията съдът посочва, че информацията, разменена между Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на която се крепи обвинението, не е секретна, а от публични източници. И освен това не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК. Това е видно от определението на съда, с което "Дневник" разполага.

Пламен Бобоков се превърна в най-арестувания за кратък период обвиняем и с най-високата парична гаранция, налагана му при това два пъти. Първата парична гаранция от 1 млн. лв. му бе наложена и платена с първото обвинение - за промишлените отпадъци, по което е обвиняем и задържан под стража братът Атанас Бобоков и още четирима души.

Втори път му бе наложена парична гаранция в същия размер при повдигането обвинение по новото дело след влизането на прокуратурата с въоръженото "Бюро за защита" на главния прокурор в президентството на 9 юли - за сговор с президентския секретар Узунов "за извършване на престъпления". Именно тази втора гаранция Пламен Бобоков обжалва и съдът я намалява на 10 хил. лв.

Второто дело, с обвинения както срещу Бобоков, така и срещу Узунов - за сговор с президентския секретар за извършване на престъпления, беше широко представено на публиката от прокуратурата с разпространените чатове между двамата.

По обвинението за сговор (по чл. 321 от НК) съдът намира, че желанието на Бобоков да разполага с предварителна информация би могло да подкрепя тезата на прокуратурата, но "на пръв поглед". И с уточнението, че "предвид етапа на досъдебното производство

тепърва предстои събирането на допълнителни доказателства,

които от своя страна биха могли да потвърдят или разколебаят обвинителната теза". Но допълнителната конкретика и анализ на събраните до момента доказателства е правомощие на съда, който ще гледа делото по същество, в случай че обвиняемият бъде предаден на съд, уточнява съдът.

Докато по обвинението, че Бобоков е склонявал Узунов да наруши служебните си задължения и да извърши престъпление (чл. 282 от НК) съдът е категоричен:

"...съдът не намери необходимия по обем доказателствен материал,

от който да изведе извод за това обв. Бобоков умишлено да е склонил обв. Узунов да извърши престъплението по чл.282, ал.2, вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.3, във вр. с ал.1, във вр. чл.26, ал.1 НК. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на обв. Бобоков", се казва в определението на съда.

Представени са доказателства, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Република Украйна. Но съдът уточнява, че "липсват данни за разгласяването или използването на тези данни от страна на обв. Бобоков". Интересът към информацията се обяснява с наличието на бизнес отношения на управляваното от Бобоков търговско дружество с либийската държава, датиращи отпреди инкриминирания период, свързани с подписване на договор за концесия, както и бизнес и културни отношения с Р Украйна, чийто почетен консул е.

Съдът: Информацията, която си разменят Бобоков и Узунов, не е секретна, а е общодостъпна

"Следва да бъде отчетено и обстоятелството, че получената от обв. Бобоков информация от обв. Узунов е изготвена от СВИ-МО (Служба "Военна информация" към МО - бел. ред.), представляваща ежедневен обзор на преведена информация от открити чуждестранни източници. Действително тази информация е верифицирана за достоверност със сили и средства на службата и представлява неин аналитичен продукт, следователно това е информация, достъпна до всички граждани, но с по-голяма степен на достоверност. В свидетелските си показания служителите на СВИ-МО са категорични, че информацията, посочена от прокуратурата, не е секретна и е събрана от явни източници. Посочват, че секретната информация се предоставя при строго определен ред. Тези факти се подкрепят и от събраните писмени доказателства, а именно приобщения правилник за работа на службата. Видно от приложените към жалбата извлечения от редица информационни агенции, тази информация е била и е налична и общодостъпна", пише съдът.

От цитирания съдебен акт, доколкото той анализира представените до момента доказателства, може да се направи и извод за разколебаност на обвинението въпреки уговорката на съда, че конкретиката е работа на онзи съд, който един ден ще разглежда делото по същество.

Цялата статия можете да прочетете на: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/21/4093667_sudut_namali_garanciiata_na_plamen_bobokov_ot_1_mln_na/?ref=home_layer2

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев