АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ РАЗПОРЕДБИ В ЗАКОНА ЗА МВР

Народно събрание
01.07.2020 / 13:21

Мнозинството в Народното събрание преодоля президентското вето върху разпоредби в закона за МВР и отново прие последните поправки в закона, които предвиждат създаване на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Единствено левицата се съгласи с мотивите на президента, че новата структура ще дублира функции на Националната служба за охрана.

136-тима депутати отхвърлиха президентското вето и автоматично прегласуваха промените в закона за МВР. По време на дебатите БСП отправи редица предупреждения, че създаването на нова охранителна структура с принципал Министерството на вътрешните работи създава неясноти по нейното функциониране. Депутатите Иван Иванов и Красимир Янков:

“Ще доведе до разстройване на системата за сигурност. И не свързвам случая със снимките, с нощно шкафче и със спалня с предложенията за промени в този закон, защото тези предложения са много преди това, но една служба, която до този момент безукорно е изпълнявала задълженията си, има тежко петно, което трябва да бъде изчистено.

От ГЕРБ контрираха. Депутатът Красимир Ципов: "Става дума за взаимодействие, а не за дублиране на функции".

И депутатът Мануил Манев:"Въпросът е в друго, че Националната служба за охрана трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу щения за власт от този, който я ръководи".

"Обединени патриоти" и "Атака" дори настояха за по-крайни действия по отношение на Националната служба за охрана. Атакистът Павел Шопов: "Трябва да се върви към разформироване на тази служба с огромен бюджет".

И съпредседателят на групата "Обединени патриоти" Искрен Веселинов: "НСО може да работи съвсем спокойно като дирекция в МВР, без по някакъв начин да създава възможности за привилегии и съответно за специално положение на определен кръг лица".

Новата Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" към МВР ще бъде факт след обнародването на закона в Държавен вестник.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев