АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ВРЪЩАМЕ НАД 201 МИЛИОНА ЛЕВА НА КЛИЕНТИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИИ

Бойко Борисов
08.06.2020 / 17:44

„Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикации. Проведохме трудни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на МС.

Премиерът Бойко Борисов събра правителството на извънредно присъствено заседание, за да обсъди механизма за връща суми от страна на обществения доставчик “Булгаргаз” на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени за първото тримесечие на 2020 г.

"Съпоставена цената на газа е с 53% по-ниска спрямо 1 юни 2019 години. Това е в полза на българските граждани и българския бизнес. Тези пари - 203 млн. лв., от тях 60 млн. лв. отиват Топлофикация София", обяви премиерът Борисов преди началото на заседанието.

"Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани", каза още той. "Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света", добави министър-председателят.

Премиерът пресметна, че са около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората.

Борисов обяви още, че мярката "60/40" работи много добре, ще бъде удължена до края на септември и ще има готовност да бъде продължена до края на годината.

Социалният министър Деница Сачева запозна колегите си с обхвата на мярката "60/40", като че до този момент са изплатени 73 млн. лв., а от края на юни тя ще засегне и още сектори, ка транспорта ще е "80/20".

Борисов нареди на Сачева да се срещне със собствениците на фитнес клубове и каза, че и за тях може да се приложи мярката "60/40", тъй като и те са били затворени изцяло.

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че решението на ВАС за концесията на Летище София е окончателно и следва преходен период за смяната на управлението.

Борисов помоли Желязков да обясни кой е новият концесионер: "Говорим за Летище Мюнхен, Мюнхен е столицата на Бавария, нали така? Говориха, че ще го дадем на Анадало", аргументира се премиерът, а транпсортният министър изрази надежда, че договорът ще бъде подписан до средата на юли компанията е много сериозна. "Първото плащане е 550 млн. без ДДС", обясни Росен Желязков.

"По най-бързия начин да обновим железницата, за да може хората да ползват най-доброто. Тогава ще можем да кажем на хората да слязат от колите и да се качат на влака, защото всичко е обновено, за 3 часа от София до Бургас, климатик, интернет, всичко", каза още Борисов.

Министър Сачева обясни, че работят по закон, който да задължи телевизията да има жестономични превод. "Поел съм ангажимент това да се направи", заключи премиерът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев