АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

23 СТАНАХА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУСА У НАС

 Венцислав Мутафчийски
12.03.2020 / 19:35

Общо 23 лица са дали положителни проби за Covid-19, след като проби на контактни лица на починалата в „Пирогов“ жена доказват коронавируса при 7 лица, сочат последни изследвани в Националната референтна лаборатория, съобщи тази вечер здравното министерство.

По-рано днес Националният оперативен щаб съобщи, че Covid-19 е доказан при други 9 лица.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Установени са нови 9 положителни проби за коронавируса от 99 изследвани лица, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг, започнал малко след 17 ч. днес. Всички те са от София.

Заразените са с най-различна история и различни възрастови групи, най-младите са момче и момиче, завърнали се от Австрия.

Сред тях са 4-ма, които са карантинирани в Белодробната клиника. Те са без клинични оплаквания, каза Мутафчийски.

Пробите са взети и от амбулаторни пациенти, които вече са извикани – двама за ВМА, едната е лежаща, болна. Тя е от компанията на предишната положителна проба, заедно са били на почивка, на тези конгреси, посочи той.

Втората приета от групата, която е Лондон-Испания, е в по-тежко състояние - има двустранна бронхопневмония, докато колежката ѝ е в леко състояние. Състоянието на другите е задоволително, съобщи шефът на щаба.

Работи се по издирването на хората, които са били в контакт с 9-те лица, сигурно повече от 200 души, които не могат да се установят за един час, каза Мутафчийски. И добави, че са подадени на органите на столичната РЗИ, които заедно с Национална полиция ги издирват.

Няма влошаване в състоянието на пациента в "Пирогов", чието състояние е критично, но няма и подобряване.

За болните, които са в Габрово и в Плевен няма негативно развитие на симптоматиката.

Футболистът на Левски ще бъде изследван утре, каза Мутафчийски, очевидно визирайки нападателя Найджъл Робърта.

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас бяха 7 вчера, когато почина 66-годишна жена, настанена със заболяването в „Пирогов“.

За да не се стига до тежки случаи проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, препоръча при първи симптоми да се потърси лекарска помощ.

„Възрастният човек да се обади, когато състоянието не му е много увредено. А не като починалата жена, която е била толкова зле, че припада в болницата. Второто – съветвам възрастните хора, освен да се пазят, малко витамин С, малко витамин Д и задължително проветряване. Градският транспорт, хубаво ли е времето – отворени прозорци“, каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев