АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКАТА КОМИСИЯ ЗАЦИКЛИ, ЧАКА ИЗБОРИТЕ В МАКЕДОНИЯ

Съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни въпроси между двете страни, прекъсва работата си за 6 месеца
29.11.2019 / 19:04

Съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни въпроси между двете страни, прекъсва работата си за 6 месеца.

Никакъв напредък, отчете проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна. Комисията бе създадена по договора за добросъседство между България и Северна Македония и работи от няколко месеца.

"Това, за което сме се договорили, е толкова малко и незначително, че се затруднявам дори да си го припомня. Поредната среща показва, че напрежението в работата на комисията не затихва и дори се получават сигнали, че македонците имат различни представи както за смисъла на работата, така и относно разбирането им на Договора за добросъседство. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати", каза Димитров.

"Направихме каквото можахме, затова сега нещата се пренасят на политическо ниво", заяви още той.

Българската страна е предложила да има още една среща през декември, но от македонската страна са отказали.

"Те направиха предложение за голяма пауза до месец май", обясни още българският историк. Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, коментира, че има сериозни раздвоения около тълкуването на личности от историята, както и за учебниците.

Те са дали препоръки към българските учебници и са дали забележките си. По темата Гоце Делчев няма никакъв напредък. "Никаква дилема няма за това да се чества заедно Гоце Делчев, но се работи", каза Георгиев.

Той каза, че искат да се съобразят с политиците - "Всички политици да си говорят каквото искат, ние не зависим нито от българските, нито от македонските политици".

Отлагането на срещите на комисиите е заради предстоящите избори за премиер в Северна Македония, след като Зоран Заев свика нови избори в страната заради отказа на Европейския съюз да приеме страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев