АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН ПРЕТЪРПЯ 4 ПОРАЖЕНИЯ В КАМАРАТА НА ОБЩИНИТЕ ЗА 24 ЧАСА

Борис Джонсън
05.09.2019 / 13:05

Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите. Късно снощи Британската Камара на лордовете гласува процедура за одобряване на законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка до 19 часа българско време в петък. По силата на това решение законопроектът трябва да бъде върнат за окончателен вот в понеделник в Камарата на общините, за да влезе в сила.

Парламентаристите нямат много време за действие с оглед на предстоящото разпускане на законодателния орган. Членовете на Камарата на лордовете ще проведат маратонско заседание в опит да успеят да върнат проектозакона навреме в Камарата на общините. Ако в понеделник законопроектът се превърне в закон, веднага ще бъде поискано одобрението на кралицата, както повелява протоколът.

В момента, в който бъде приет закон, гарантиращ че няма да има Брекзит без сделка, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин ще бъде готов за предсрочни общи избори. Снощи обаче той отклони поканата на Борис Джонсън за такива избори на 15 октомври без да има гаранции какво ще се случи на 31 октомври и беше обвинен от премиера, че се страхува, че ще ги загуби.

Джонсън не получи необходимата подкрепа на две трети от депутатите за провеждане на изборите, тъй като основните опозициони партии се въздържаха от гласуване.

Политическите наблюдатели обаче коментираха, че при така създадената ситуация извънредни общи избори вероятно ще има много скоро.

От Даунинг стрийт съобщиха, че премиерът възнамерява днес да направи пряко обръщение към народа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев