АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Европейската нощ на музеите
17.05.2019 / 13:03

И тази година Сливен ще се включи в инициативата Европейската нощ на музеите по повод Международния ден на музеите. Звездите от популярния уеб сериал „Типично“ ще бъдат част от програмата. Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-познати като онлайн образите Филяка и Ванката, ще открият празненствата на 18 май пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Традиционно, всички музейни обекти в Сливен ще вземат участие. Тази година Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“ и Община Сливен ще предложат едно съвместно и незабравимо приключение за малки и големи. Ще има загадки и съкровища, ще има наука, изобретения и произведения, ще има изненадващи водещи и предизвикателства, ще има томболи и награди.

Предвидените мероприятия в програмата са насочени към младите хора и децата, към тези, в чиито ръце ще остане културно-историческото наследство и са свързани с темата на инициативата за 2019 г. - „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“. Празненствата ще започнат с официално откриване, което ще се проведе в централната градска част на специално изградена сцена за събитието. Звездите от „Типично“ ще обявят приключенската игра - „Лов на АРТ&факти“. Условията й включват посещение на всички обекти, изпълнение на предизвикателства и събиране на печати. В края на играта всички, които са събрали пълен набор печати, ще участват в томбола с награди в Регионалния исторически музей.

ПРОГРАМА:

Официално откриване: 17.00 часа;

Обявяване на приключенската игра: 17.15 часа;

Край на играта: 23.00 часа;

Теглене на томбола: 23.00 – 23.30 часа;

Край на събитието: 01.00 часа.

Организатори са Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“, Община Сливен.

В дните, посветени на Международния ден на музеите, крепост „Туида“ ще бъде домакин на „Планински маратон-Сливен“. Той започва в петък в 14.00 часа с раздаване на стартови пакети, ще продължи в събота със старт Ultra 90 км и с Бирена миля с Пивоварна „Трима и двама“ и ще приключи в неделя. Стартът на Ultra 52 км е в 07.00 часа. Ще има бягане и на по-къси разстояния. Закриването на състезанието е от 18.30 часа.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев