АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА У НАС Е СРЕД НАЙ-НИСКИТЕ В ЕС

Живот
13.05.2019 / 23:12

България остава сред страните с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз. Средно у нас хората живеят до 74,8 години. Толкова кратък е животът само в Латвия, показват данните на Националния статистически институт. Средно у нас мъжете живеят до 71,4 години, а жените - със седем години повече. Според данните на НСИ най-кратък е животът в Северозападна България, а най-дълъг в София и Кърджали, съобщава БНТ.

Средната продължителност на живота на мъжете е под средната за страната - 71,4 години, жените живеят със седем години повече. Различна е и смъртността на хората в градовете и селата. Тези в градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места.

Новите данни за периода от 2017 г. до 2018 г. по нищо не се различават от предходните, показва статистиката. Най-много в Европейския съюз хората живеят в Испания и Италия - над 83 години.

У нас най-дълъг е животът в София и Кърджали - над 75 години. Следващите области с по-дълга продължителност на живот са Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и Благоевград. На другия полюс - с най-кратък живот са хората, живеещи в областите - Видин, Монтана и Враца.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев