АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СМЯТА ЗА ПРИБЪРЗАНИ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

Президентът Румен Радев и Сотир Цацаров
13.05.2019 / 23:07

Президентът Румен Радев започна срещи във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. Първата му консултация беше с настоящия обвинител номер 1 - Сотир Цацаров. На продължилата около час среща главният прокурор е изразил несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1. Според Цацаров правомощията на главния прокурор не трябва да се променят до избора на нов. "Не бива да се мисли за каквито и да било изменения в статута на главния прокурор преди да бъде реализиран изборът", бе той пред медиите.

Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и че няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли. Обърнал е внимание на държавния глава и на опасността президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган, решение, което той трябва да вземе независимо, а едва след това идва и президентският подпис. В отговор получил категоричното уверение на Румен Радев, че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган.

Цацаров определи днешния си разговор с Радев като "открит и спокоен". Двамата обсъждали принципни въпроси.

Цацаров каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и България трябва да се съобрази.

"Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена", категоричен бе Цацаров.

Обвинител №1 специално е изразил удовлетвореността си от това, че държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заявила, че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“. Румен Радев е уверил Сотир Цацаров, че той е на обратната позиция и според него разговор за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора и то с активното участие на наследника на Сотир Цацаров, съобщи БНР.

Във вторник срещите на президента по темата за избор на нов главен прокурор продължават с разговор с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев