АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ КОНКУРСА-НАДПЯВАНЕ ,,С ПЕСНИТЕ НА ЙОВЧО КАРАИВАНОВ” В СЕЛО СЕЛИМИНОВО

11-то издание на конкурса-надпяване ,,С песните на Йовчо Караиванов”  в село Селиминово откри кметът на община Сливен Стефан Радев
12.05.2019 / 00:02

11-то издание на конкурса-надпяване ,,С песните на Йовчо Караиванов” се провежда в село Селиминово. Фолклорната проява откри кметът на община Сливен Стефан Радев.

В словото си той посочи, че фолклорът е едно от богатствата на българския народ, съхранено през вековете, и което трябва да бъде почитано и уважавано от младите поколения.

,,Всеки носи в сърцето си красотата на нашите традиции, на българската народна песен и танц. Фолклорът е и една голяма отговорност, защото ни е съхранил векове наред. Затова такива събития като днешното надпяване, посветено на именития тракийски певец Йовчо Караиванов, са много важни, и за доброто настроение, и за това да показваме красотата на българския фолклор на по-младите, които ще продължат да го популяризират във времето”, заяви още кметът Радев.

Конкурсът-надпяване се провежда през година. Основната му цел е да стимулира развитието на българската народна песен, както и да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни – Йовчо Караиванов.

Тази година заявки за участие са подали 70 изпълнители от град Сливен и региона, които ще бъдат оценявани от компетентно жури. Всеки един от тях ще получи диплом за участие, а за отличените с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, са предвидени парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на певеца Йовчо Караиванов.

Сред официалните гости на откриването бяха народният представител Кольо Милев, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Камен Костов и кметове на населени места.

Организатори са Община Сливен, кметството на селото и НЧ „Светлина – 1926“, с. Селиминово.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев