АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩЕСТВОТО ЗА НЕМСКИ ЕЗИК В ГЕРМАНИЯ: ДА, МОХАМЕД Е НАЙ-ПОПУЛЯРНОТО ИМЕ ЗА БЕБЕ В БЕРЛИН

Бундестаг
10.05.2019 / 09:32

В последните дни се разрасна дискусия относно публикуваната от редица български и чуждестранни медии новина, че Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през 2018 г. "Офнюз" потвърждава новината, като се позовава на Обществото за немски език в Германия.

Според цитирания ежегоден доклад на Обществото за немски език (GfdS), Мохамед (във всичките му разновидности - Мохамед, Мухамад, Мохамад и други) е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през миналата година. В абсолютно изражение става въпрос за 280 момчета от общо 22 177, които са били кръстени Мохамед на територията на Берлин. На второ място в класацията се нарежда името Луи, което е дадено на 244 момчета, а на трето - Емил с 234.

Новината предизвика противоречиви реакции, като редица от нашите читатели, както и странични коментатори и анализатори я определиха като фалшива. Объркването бе предизвикано най-вече от факта, че на картата от доклада Германия е разделена на различни региони, като за всеки един от тях има по две класации за най-популярни имена. За федералната столица Берлин, според едната класация (отбелязана като Vornamen), най-популярното име за момче е Александер, а според втората (отбелязана като Erstnamen) - Мохамед.

Повечето коментиращи заявиха, че първата класация (Vornamen) излъчва най-популярното първо име за всички деца, а втората (Erstnamen) е само за децата с няколко първи имена и класира само най-първото име от тях като най-популярно. Според този прочит на данните, Александер би било по-популярно име от Мохамед.

От организацията обаче обясниха пред OFFNews, че първата класация (Vornamen) всъщност излъчва най-популярното име сред всички собствени имена на всички деца (които често са няколко), докато втората (Erstnamen) - само първото име от тях. Или иначе казано: ако имаме петима души - Александер Максимилиан, Франц Александер и Йоахим Александер и двама човека на име Мохамед, най-популярното според класацията "Vornamen" би било Александер, но според класацията "Erstnamen" това би било Мохамед.

В Германия, както в повечето държави обаче, хората изключително ползват първото си име, като останалите влизат в употреба в много редки случаи, като например при оформянето на официална документация. Съобразно тези уточнения, правилният прочит на класацията показва, че първоначално публикуваната информация е коректна.

Според доклада, в момента името Мохамед е в топ 10 в няколко немски провинции, като в Бремен е на второ място, зад Бен и пред Елиас. Управляващият директор на организацията д-р Андреа-Ева Евелс коментира, че това се дължи на засилващата се имиграция и прогнозира, че името най-вероятно ще влезе в топ 10 за цялата страна до 2021 или 2022 г.

Важно е да се отбележи все пак, че силното присъствие на името Мохамед в тази класация отчасти се дължи и на факта, че е изключително често срещан избор за име на момче в мюсюлманското малцинство, докато повечето германци и европейци като цяло използват далеч по-богат набор от имена.

Източници: OFFNews.bg, epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев