АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

Фестивалът на винарите „Вино и творчество 2019”
13.04.2019 / 20:51

При голям интерес премина Фестивалът на винарите „Вино и творчество 2019”, който се проведе днес на крепост „Туида“. Община Сливен организира за втори път събитието, в партньорството на Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”.

По време на фестивала над 200 посетители и участници разгледаха щандовете на винопроизводители от Сливен и региона, разположени в Къщата на виното.

Със свои щандове и представители участваха винарските изби „Сините скали“ и „Кортен“(на Домейн Бойар), „Едоардо Миролио“, „Ейнджълс Естейст“, “Марвин“, „Афузов“, „Шато Ботево“, „Кермен“ и Шато „Ветровити хълмове“. С общ щанд бяха представени и любители винари от региона.

Всички производители на вино получиха оценка на посетителите, които имаха възможност да дигустират предложените вина и да ги оценят в категориите бяло вино, розе и червено вино. Със статуетки и грамоти „Вино на народа“ бяха отличени за бяло и червено вино вината на Шато „Ботево”, а за розе - виното на Винарска изба „Афузов”. Отличени с награда на посетителите бяха и любителите винари - бяло вино, мускат отонел от Драгоданово на Румен Плачков, розе на Боян Пасков от Шивачево и червеното вино на Явор Плачков от Драгоданово. С червено вино почерпи за своя рожден ден и любител винаря Петър Койнов.

Посетителите на фестивала имаха възможност да разгледат и изложбата „Вино и фантазия”, на която се представиха творби на сливенски художници от рисувани бутилки и живописно изрисувани дъна на бъчви и стойки за вино от бъчви.

За доброто настроение на посетители и участници се погрижиха певческа група „Трапокловска китка” при НЧ „Отец Паисий-1928”, и младите танцьори от МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър”. Доброволци се включиха в организираните благотворителни творчески работилници в полза на проект „Социално кафе „Мило сърце” на фондация „Милосърдие”.

Официални гости на фестивала бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, депутатите Десислава Танева и Галя Захариева, Кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев и др. Те имаха възможност да разгледат енотеката от вина в Къщата на виното, както и да дегустират различни вина, предложени от винопроизводителите от региона.

„С днешния фестивал направихме една малка стъпка към по-голяма цел в общата ни работа и сътрудничество с винарските изби от Сливен и региона. В Къщата на виното на крепостта открихме първата постоянна енотека с вина на местни винопроизводители. Представихме Пътеводител на виното в Сливенския край и карта, които да бъдат в полза на туристите, гостите и гражданите на Сливен, и най-вече на ценителите на виното. Очакваме и други винарски изби от региона да се включат в енотеката ни. Крепостта Туида беше одобрена както от участниците, така и от посетителите за чудесно място за подобен род събития, и най-вече за фествала на виното”, съобщи заместник-кметът Стоян Марков.

За доброто обслужване и посрещане на посетителите и участниците в Къщата на виното се погрижиха ученици от Професионалната гиманзия по хотилиерство и туризъм в град Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев