АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ОТКАЗА ДА РАЗСЛЕДВА БОИЛ БАНОВ

Боил Банов
12.04.2019 / 15:47

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Проверката не е установила нарушения нито от страна на Банов, нито от страна на неговия заместник. Още по-малко може да се говори и за набавянето на имотна облага.

Според прокуратурата двамата са спазили закона и освен това са осъществили необходимия контрол при изпълнението на строително-монтажни работи при Ларгото, съобщава БТА.

Прокуратурата започна проверката заради сигнал от БСП, след като през февруари депутатът Елена Йончева предстви документи и записи, които според нея доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 хил. лв. на фирмата-строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД "Антична Сердика", а водещата компания в обединението е "Пътища и мостове" ООД. Ремонтът на Ларгото бе по проект на оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", която се управлява от МРРБ.

На 7 април обаче и втора съдебна инстанция - САС, отхвърли жалбата на Министерството на културата срещу изпълнителя на ремонта заради закъснение на изпълнението. Въпросният иск бе за 754 000 лв. към изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика". Той не само е отхвърлен, но и министерството е осъдено да заплати 48 000 лв. съдебни разноски.

В мотивите си за отказа наблюдаващият прокурор изтъква, че е изискал документи от Министерството на културата, включително относно процедурата по Закона за обществените поръчки, сключените договори за изработка на проекта, за изпълнение, издадените актове, протоколи, писма, становища, фактури... И още документи от МРРБ, Агенцията за обществени поръчки, МВР, снети са обяснения от 47 лица, подателите на сигналите, всички участници в проекта и пр.

Всъщност става въпрос за договор между МРРБ като управителен орган на оперативна програма "Регионално развитие" (съфинансирана от ЕС) и бенефициента Министерството на културата. Предметът е предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на стойност 15 801 989,13 лв. После с 3 анекса - които визирала Корнелия Нинова в сигнала си - са изменени срокът на изпълнение, както и стойността на договора. Последната намалява на 15,293 млн. лв.

По силата на споразумение за сътрудничество пък Столичната община се задължила да изготви техническия проект и да предостави свои специалисти.

След спорове около прословутия стъклен купол, покриващ част от археологическите обекти, предмет на реставрация, се налага през 2015 г. строежът да бъде временно спрян. След преговори с авторите на проекта се наложило сключване на отделни договори с всеки един от тях, което също оправдано довело до известно забавяне.

В крайна сметка МК изплаща на строителя сумите от 10 469 394 и 1 855 762 лв. без ДДС. Платени са и общо 338 438 лв. за строителен надзор.

От управителния орган на оперативната програма са извършени проверки и са отправени препоръки - най-общо за поставяне на табели, заверени копия на документи, изготвяне на справки и др. Отказана е верификация общо на сума 878 316,28 лв., припомня още clubz.bg.

Така по-късно след подаден сигнал АДФИ установява, че срокът за изпълнение на проекта не е спазен и е направен изводът за дължимост на неустойка. На 20 декември 2016 г. обаче Министерството на културата изпраща покана за доброволно изпълнение на ДДДЗ "Антична Сердика" и изпълнителите на обекта за 753 796,08 лв.

След отказа им да заплатят неустойка на 17 януари 2017 г. е заведена искова молба в Софийския градски съд.

Що се касае до аудиозаписа, предоставен от Елена Йончева (тя твърди, че го намерила на диск в пощенската си кутия, б.р.), за него не може да се установи от експертите дали е автентичен и дали не е бил обект на манипулация. И като такъв не може да служи "като годен източник за установяване на записаните изявления", постановява още прокурорът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев