АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОБЯВИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ИСТОРИЧЕСКА И ДУХОВНА СТОЛИЦА

Сградата на Първото народно събрание
12.04.2019 / 10:18

Единодушно с 99 гласа "за" депутатите обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на страната.

Предложението бе извънредна точка за днешното заседание. То е от Инициативен комитет, представляващ великотърновската общественост и подкрепено с решение на Общинския съвет на града от 28 март 2019 година. В мотивите се посочва, че градът е ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност.

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов определи важността на старата столица като начало на хилядолетна държавна традиция и началото на конституционализма у нас. Михов предложи да се възроди старата българска традиция и всеки нов български парламент, тръгвайки по своя път, да полага клетва във Велико Търново.

"През 1990 г. 7-ото Велико народно събрание беше открито във Велико Търново именно, като символ на тази приемственост, на тази държавотворна идея и роля на Велико Търново. Днес ние ще вземем това решение и във вторник ще заседаваме за втори път в Търново след 1990 г. Нека да поставим законодателните и нормативни условия, така щото всеки нов български парламент да тръгва в своя път, полагайки клетва именно на онова място, където строителите на съвременна България са записали основите на българската демокрация", заяви Михов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев