АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ НА КРЕПОСТТА „ТУИДА“

Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019”
12.04.2019 / 10:11

Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019” ще се проведе на 13 април 2019 г. на Антична и средновековна крепост „Туида“. Община Сливен организира за втори път фестивала в партньорство с Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”. Той е част от Програмата за развитие на туризма на Община Сливен за 2019г. В събитието ще участват винопроизводители от Сливен и региона, които ще представят своето производство. Всеки посетител ще има възможност да дегустира различните видове вина, както и да си купи от бутилираните продукти на избите.

В програмата на фестивала са включени още изложба „Вино и фантазия”, на която ще бъдат представени рисувани бутилки от сливенските художници Пеньо Иванов и Веселин Дамянов-Вес, живописно изрисувани дъна на бъчви от Антон Иванов, стойки за вино от бъчви на Пеньо Иванов и Антон Иванов, кукерска маска, направена от бъчви и изработена от Крикор Папазян, и др., концерти на певческа група „Трапокловска китка” при НЧ „Отец Паисий-1928”, а при добро време на сцената ще излязат МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър”, ДФГ „Шарено коланче” и ДФГ „Българчета” при НЧ „Хаджи Димитър” и ОУ „Христо Ботев”. Посетителите ще могат да се включат и разгледат благотворителни творчески работилници в полза на проект „Социално кафе „Мило сърце” на фондация „Милосърдие”.

„В Къщата на виното на крепостта, ще бъде открита за пръв път постоянна енотека с вина на винопроизводители от региона. Ще бъде представен Пътеводител на виното в сливенския край. Всеки посетител ще може да дегустира различните вина от региона, както и да получи карта „Пътят на виното в сливенския регион“. В програмата ще има и конкурс, в който ще бъдат отличени от посетителите най-добрите вина от региона на участващите винопроизводители“, съобщи заместник-кметът Стоян Марков.

„Със събития като този фестивал, както и с всички останали реализирани и предстоящи концерти, събори, възстановки, състезания, маратони (списъкът от събития е дълъг) на Туида, искаме да популяризираме крепостта като място, към което да привлечем вниманието на туристите от страната и чужбина, гостите и гражданите на Сливен. Всички тези събития доставят радост на много хора. Крепостта е сред основните ни обекти, с които популяризираме град Сливен. Наградите, които получихме през последните три години, е нормално да радват всички ни, но те също ни задължават, да поддържаме и развиваме изграденото до този момент. Тези награди са признание за усърдието, за постоянството и всеотдайността, с които работим. Това доказва, че посоката, която нашият екип следва, е правилната. Предстои ни още много работа! Наградите не са цел и смисъл на живота ни, но са безкрайно ценни като ориентири за свършена работа. Подготвяме нови проекти, с които и други културни и исторически обекти като „Туида“ да бъдат ремонтирани, достъпни и атрактивни за туристите и гостите, които посещават Сливен“, допълни заместник-кметът.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев