АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СБЛЪСЪЦИ МЕЖДУ ЖАНДАРМЕРИЯТА И ПРОТЕСТИРАЩИ В ГАБРОВО, ПОСТРАДАЛ Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ЕКИП

Масов граждански протест в Габрово
12.04.2019 / 08:06

Трима от протестиращите в Габрово са били арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Оказана му е медицинска помощ в Габровската болница. Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

За днес е планирана нова протестна акция.

Снощи в града отново имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа и започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Протестиращите вече се разпръснаха, очаква се утре отново да излязат на протест срещу бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да гарантират сигурност на гражданите.

Повече от 1 200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано вчера от Община Габрово беше разпредено събарянето на постройки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче, мерките са закъснели.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има - това аз ви го обещавам“, подчерта Дончев.

Полицейското присъствие в града е засилено. Има и части на жандармерията, които следят за реда в Габрово.

На брифинг тази сутрин кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца. Напрежението в Габрово ескалира. Вчерашният протест завърши с арести и ранени. С викове оставка и освирквания протестиращите посрещнаха снощи на площада пред общината вицепремиера Томислав Дончев и кмета на Габрово Таня Христова. Остава засиленото полицейско присъствие в града, съобщава БНТ.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че силите на реда не са в града, за да пазят една част от обществото, а да пазят обществения ред и ще стоят толкова, колкото е необходимо. Не можем да си позволим да има хаос и заплахи за живота и здравето на всеки български гражданин, каза Дончев. Първата цел е да се въведе ред на територията на общината. Гневът на хората е справедлив, коментира още вицепремиерът, който е бивш кмет на Габрово.

Томислав Дончев призова да се прекратят злоупотребите със социални плащания и ТЕЛК, както и да бъдат лишени от социални плащания родителите на деца, които не ходят на училище. Има сериозен проблем със събирането на глоби, в някои случаи и за над 10 хил. лв., каза Дончев.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Христо Терзийски каза, че 800-900 души са провеждали мирен протест в Габрово около два часа, след което хората се разделили на 3 лъча - по време на шествието се обособили групи от младежи - 20-25 годишни, които около 21:00 ч. -21:30 ч. предприели действия, с цел нарушаване на обществения ред. Хвърляни са бомбички от тях, провокирали са органите на реда, използвали са маски.

Задържани са четири лица, срещу трима от тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Пострадал е един служител на реда и двама журналисти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев