АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРЕСТУВАХА ДЖУЛИАН АСАНДЖ В ЛОНДОН

Джулиан Асанж
11.04.2019 / 15:02

47-годишният Джулиан Асанж е задържан от служители на лондонската столична полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда.

Както заяви президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава.

От „Уикилийкс“ обявиха това решение за незаконно и потвърдиха, че еквадорският посланик е поканил полицията в сградата, за да извърши ареста.

„Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асанж в нарушение на международното право“, се посочва в съобщение в Туитър.

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

Един от ударите на „Уикилийкс“ по Вашингтон бе публикуването на хиляди секретни дипломатически грами, изпратени от посолства в целия свят до Държавния департамент.

„Надяваме се правата на Джулиан Асанж да бъдат спазвани“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече във Фейсбук ареста „ръка на "демокрацията“, която стиска гърлото на свободата“.

Асанж остава в полицейски участък в центъра на Лондон до явяването му пред съд „колкото се може да по-скоро“, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд.

Лондон няма да екстрадира Асанж в САЩ, ако той е изправен пред възможността за смъртна присъда там, заяви зам. външният министър на Великобритания Алън Дънкан.

Едуард Сноудън, който разобличи методите за шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ, нарече ареста „тъмен момент“ в историята на свободата на пресата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев