АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕРЕЗА МЕЙ ПОИСКА ОТ ЕС ОТЛАГАНЕ НА БРЕКЗИТ ДО 30 ЮНИ

Тереза Мей
05.04.2019 / 13:03

Британският премиер Тереза Мей е изпратила писмо до Европейския съюз с искане за допълнително отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщават британските медии.

Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 12 април, а британският парламент все още не е одобрил никакво споразумение за излизане.

Мей е предложила, ако британските депутати одобрят споразумение за оттегляне навреме, Великобритания трябва да може да излезе от ЕС преди изборите за Европейски парламент на 23 май. Но тя посочва, че Великобритания ще се подготви за провеждане на евроизбори, в случай че британските депутати не постигнат разбирателство.

Британският премиер изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска удължаване на Брекзит преди срещата на лидерите на страните членки на ЕС следващата сряда в Брюксел.

Тя поиска удължаване до края на юни на последната среща на върха на ЕС, която се състоя малко преди 29 март, датата, на която Обединеното кралство първоначално трябваше да излезе от ЕС.

На нея обаче беше предложено кратко отлагане до 12 април, датата, до която Обединеното кралство трябва да каже дали възнамерява да участва в изборите за Европейски парламент, или до 22 май, ако британските депутати бяха одобрили споразумението за излизане, договорено от Тереза Мей с ЕС. Те гласуваха против него за трети път през миналата седмица.

В писмото си тя казва, че "безизходното положение не може да бъде продължено", тъй като "създава несигурност и причинява щета на вярата в политиката" във Великобритания.

Тя каза, че ако междупартийните преговори с опозиционната Лейбъристка партия не могат да създадат "единен подход" в британския парламент, депутатите ще бъдат помолени да гласуват по редица варианти, които правителството "е готово да спази". Тя пише, че Обединеното кралство е предложило удължаване на процеса до 30 юни и "приема становището на Европейския съвет, че ако Обединеното кралство все още е член на Европейския съюз на 23 май 2019 г., то ще има законово задължение да проведе избори".

Ако обаче споразумението за оттегляне може да бъде ратифицирано от британския парламент преди това "правителството предлага срокът да бъде прекратен по-рано", за да може Великобритания да напусне ЕС преди това и да отмени подготовката за изборите за Европейски парламент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев