АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИНА ХУМАНИСТЪТ НА РУСКОТО КИНО - РЕЖИСЬОРЪТ ГЕОРГИЙ ДАНЕЛИЯ

Георгий Данелия
04.04.2019 / 20:26

На 88-годишна възраст почина съветският и руски кинорежисьор, актьор, сценарист Георгий Данелия, съобщи ТАСС. Той остави филми, които станаха класика и могат да се нарекат "лекарство за душата" на милиони хора.

През февруари т.г. Данелия бе в болница заради леко възпаление. Състоянието му се бе подобрило, имаше надежда за оздравяване, но почина от сърдечна недостатъчност.

Георгий Данелия е роден на 25 август 1930 г. в Тбилиси. През 1931 г. заедно с родителите си се преместват в Москва. Баща му Николай Данелия е железопътен инженер, главен инженер на метрото на Москва. Майка му работила в "Мосфильм" като режисьор-постановчик.

През 1954 г. той завършил Архитектурния институт. Две години по-късно - 1956 г. е приет във Висшия режисьорски курс при киностудио "Мосфилм". Учил се от Михаил Ром, Сергей Юткевич, Леонид Трауберг, Юлий Райзман, Михаил Калатозов.

През 1960 г. излиза дебютът на Данелия - "Серьожа", сниман в съавторство с Игор Таланкин по едноименната повест на Вера Панова. Филмът е награден с Голямата награда на Международния кинофестивал Карлови Вари.

Данелия е автор на филмите "Кин-дза-дза", "Крача си из Москва", Мамино", "Афоня", "Есенен маратон" и много други.

Филми, които ни се иска да гледаме отново и отново, откривайки в тях светлина и спасение от несгодите.

Всеки един от неговите филми се превърща в събитие за милиони съветски зрители, а много от репликите във филмите – в крилати фрази и се цитират непрекъснато.

Режисьорът казва, че не успял да заснеме всичко, което е искал, но нищо не е снимал по поръчка.

Поклон пред паметта му!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев