АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪВ ВАШИНГТОН ЗАПОЧВА СРЕЩАТА НА ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА СТРАНИТЕ НА НАТО

НАТО
03.04.2019 / 08:05

Днес във Вашингтон започва срещата на външните министри на страните на НАТО по повод 70-годишнината от създаването на алианса. На срещата България е представена от министър Екатерина Захариева. Една от основните теми на разговорите се ще бъде Русия.

Очаква се министрите да дискутират пакет мерки, свързани с региона около Черно море. На въпрос на БНР по време на брифинг в международния пресцентър във Вашингтон американският представител в НАТО Кей Хъчисън поясни, че този пакет би осигурил безопасното преминаване на кораби на Украйна.

„За България и останалите страни около Черно море е много важно да обръщаме повече внимание за гарантиране, че тези води за разчистени и че тези страни са защитени от руска намеса“.

Хъчисън поясни, че готвените мерки са свързани с различни форми на наблюдение.

Външните министри на страните от НАТО ще обсъждат и увеличение в средствата за отбрана.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп коментира, че оказаният от него натиск спрямо членките на НАТО е поставил алианса е в по-добра позиция. Тръмп говори по време на гостуването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом. Столтенберг от своя страна каза, че НАТО е силен съюз, но допълни, че за да продължава да е така силен, „съюзниците трябва инвестират повече в отбрана“.

По-подробно за състоянието на алианса Столтенберг се очаква да говори по-късно днес пред двете камари на американския конгрес.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев