АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕЙ ЗАГУБИ И ТРЕТИЯ ВОТ ЗА БРЕКЗИТ СДЕЛКАТА В БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Тереза Мей
29.03.2019 / 19:56

Депутатите в британската Камара на общините отхвърлиха днес споразумението за излизане от ЕС, което е една от съставните части на сделката на Тереза Мей за Брекзит. 344 депутати гласуваха „против“ и 286 „за“. При това положение отлагането на Брекзит ще бъде само до 12 април.

След като британският парламент отхвърли за трети път споразумението за Брекзит, председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че свиква извънреден Европейски съвет на 10 април.

Европейската комисия реагира, като заяви, че сега сценарият за Брекзит без сделка изглежда най-вероятен. В изявлението се уточнява, че при това положение чл. 50 ще бъде удължен до 12 април. ЕК припомни, че ЕС се подготвя за Брекзит без сделка от декември 2017 г. Мини-договореност в отделни сектори не са вариант, е позицията на Европейската комисия.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че има съвсем реален риск Великобритания да напусне ЕС без договор.

Френският президент Еманюел Макрон настоя да бъдат ускорени последните приготовления за Брекзит без споразумение. Той посочи, че рискът на 12 април да няма споразумение е реален. От всички страни, които ще бъдат най-пряко засегнати от варианта без споразумение, Франция е най-добре подготвената, добави Макрон.

Ако сделката бе одобрена, Брекзит щеше да бъде отложен за 22 май, но сега датата е 12 април.

Британското правителство ясно трябва да заяви до тази дата какви са намеренията му. Това може да включва по-дълго отлагане на Брекзит, а тогава нещата стават напълно непредвидими, защото може да се стигне до нов референдум, предсрочни общи избори и дори отмяна на Брекзит. Докато обаче не станат ясни плановете на правителството, единствената опция е излизане на 12 април без сделка.

Видимо разочарована Тереза Мей заяви след гласуването:

„Опасявам се, че стигнахме границата на процеса в Камарата. Депутатите отхвърлиха Брекзит без сделка, отмяната на Брекзит, всички варианти на сделката, а днес отхвърлиха и ратификацията на споразумението за оттегляне. Правителството ще продължи да работи за регулиран Брекзит, както изисква резултатът от референдума“.

Въпреки че сериозни евроскептици като Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и Доминик Рааб заявиха подкрепата си за сделката, това не достигна на Тереза Мей и тя претърпя поредна загуба.

Част от брекзитиърите, депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия и опозицията гласуваха против и нанесоха 17 загуба на премиера в парламента, откакто започна процеса за Брекзит.

На днешния 29-и март, който първоначално беше определен като дата за Брекзит, евродепутатът Найджъл Фарадж организира протест в подкрепа на излизането на Великобритания от Евросъюза.

От своя страна кметът на Лондон Садик Хан планира автобусна обиколка, по време на която ще бъдат давани съвети във връзка с Брекзит на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев