АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕРЕЗА МЕЙ ДАВА ОСТАВКА В ЗАМЯНА НА ПОДКРЕПА ЗА СДЕЛКАТА Й ЗА БРЕКЗИТ

Тереза Мей
28.03.2019 / 08:03

Нито едно от алтернативните предложения не събра мнозинство в британския парламент. Премиерът Тереза Мей обяви пред депутатите от нейната Консервативна партия, че е готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Брекзит. В парламента депутатите гласуваха официално за отлагане на датата за Брекзит, а малко преди полунощ стана ясно, че сред депутатите няма консенсус по нито една от предложените арлтернативи на плана на Мей.

Голямата новина от изминалия ден несъмнено е решението на Тереза Мей да се оттегли преди втората фаза на преговорите, когато ще бъдат договаряни в детайли бъдещите търговски отношения. Мей заяви, че ще напусне по-рано, отколкото е смятала, но го прави в името на страната и на партията.

Това дава шанс на сделката й да бъде одобрена при трето внасяне в парламента. При положение, че Мей се оттегля много от твърдолинейните брекзитиъри обявиха, че ще подкрепят сделката. Дори Борис Джонсън. Очаква се надпреварата за лидерския пост да започне след 22 май, ако разбира се, сделката бъде приета. Има обаче едно голямо "НО", защото северноирландските юнионисти, които осигуряват парламентарното мнозинство на консерваторите, отново заявиха, че ще гласуват против. Така че Тереза Мей може пак да се провали дори и някои депутати от опозицията да решат да я подкрепят.

С нетърпение бе очакван резултата от така наречените „показателни гласувания“ по 8 алтернативи на сделката на Мей – от Брекзит без сделка до отмяна на Брекзит. Това става след като депутатите поеха контрола върху дневния ред за Брекзит от правителството. По нито една алтернатива обаче нямаше консенсус сред депутатите. По-рано с 441 гласа „за“ срещу 105 „против“ депутатите одобриха отлагане на Брекзит за 12 април или 22 май, в зависимост от това дали ще бъде одобрена или не сделката на Мей.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев