АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОЛАНДСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗАДЪРЖА ЗАПОДОЗРЯН ЗА СТРЕЛБАТА В УТРЕХТ

Aрестуваният турчин за стрелбата в Холандия / БГНЕС
18.03.2019 / 20:31

Холандската полиция арестува мъж от турски произход, заподозрян за стрелбата в Утрехт, при която бяха убити трима и ранени петима души, предаде Ройтерс.

Стрелецът бе идентифициран от полицията като Гьокмен Танис, на 37 години. "Главният заподозрян е арестуван", съобщиха градските власти в Туитър.

Най-малко трима души са убити, а деветима ранени при стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт, съобщи по-рано кметът на града Ян ван Занен. Трима от ранените са в тежко състояние. Имало е стрелба на няколко места в града, информира координаторът по контратероризъм Питер-Яап Аалберсберг и уточни, че не е изключена възможността атаката да е терористична.

Танис е известен на полицията и съдебната власт. Той е бил съден няколко пъти през последните години. През 2013 година открива стрелба към жилищна сграда съвсем близо до мястото на днешното нападение, а преди едва две седмици застава пред съда за изнасилване, извършено през 2017-та. Съден е още за опит за убийство, както и за леки престъпления като обида на жена, обида и заплаха към полицай, шофиране в нетрезво състояние, кражба на велосипеди, кражба с взлом, както и ходене по малка нужда в полицейска килия.

Полицията съобщи, че преди стрелбата в Утрехт е бил откраднат червен автомобил „Рено Клио“, който по-късно е открит изоставен. В колата е намерена бележка, но засега няма информация, какво е съдържанието й. Предполагаемият извършител стреля в района на площад "24 октомври" около 11 часа и 15 минути българско време.

Бащата на арестувания, Мехмет Танис, заяви, че ако синът му е извършил това, в което е заподозрян, трябва да бъде наказан. Той разкри, че е загубил връзка с детето си, след като се е върнал в родината си през 2008 г., когато се развел със съпругата си.

"Не съм имал диалог, нямам контакт със сина си от 11 години. Не сме говорили помежду си от 2008 г.", каза той.

"Той никога не е имал агресивно поведение, но минаха 11 години оттогава. Какво се е случило, какво е преживял? Не знам каквото и да било", каза Мехмет Танис.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че атаката е третирана като възможен терористичен акт и добави, че Холандия "никога няма да даде път на нетолерантността".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев