АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

40 УБИТИ ПРИ ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА В ДЖАМИИ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч
15.03.2019 / 10:16

Най-малко 40 души бяха убити и над 20 тежко ранени при стрелба днес в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн, която нарече станалото „терористична атака“, предаде АФП.

„Ясно, че станалото може единствено да бъде определено като терористична атака. От това, което знаем, тя изглежда добре планирана“, каза Ардърн в обръщение към нацията.

Няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщават от българското посолство в Канбера.

Премиерът на Нова Зеландия съобщи, че полицията е открила и обезвредила две взривни устройства, прикрепени към автомобили. И че Нова Зеландия е поставена в най-висока степен на заплаха за сигурността.

За стрелбата са арестувани четирима души, заяви Ардърн и посочи, че те не са били в списъка за наблюдение на потенциални терористи. Задържаните са трима мъже и една жена, съобщиха местни медии.

Един от нападателите е десен „терорист“ с австралийско гражданство, съобщи австралийският премиер Скот Морисън.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес.

Ардърн нарече случилото се днес „един от най-мрачните дни в историята на страната“. По думите ѝ много от хората в джамията вероятно са мигранти.

Видеозапис, циркулиращ в социални медии и очевидно направен от нападател, който го пуснал пряко в интернет, докато атаката се развива, показва как той кара към едната от джамиите, влиза вътре и открива безразборен огън срещу хората вътре, съобщи Ройтерс

Записът показва вярващи – мъртви или ранени, да лежат на земята.

Мъж, заявил, че бил в джамията „Ал Нур“ казал пред медиите, че мъжът бил бял, рус и носел шлем и бронежилетка. Той влязъл в джамията, докато хората вътре били коленичили за молитва.

„Имаше голямо оръжие… влезе и започна да стреля по всички в джамията, навсякъде“, заяви Ахмад ал Махмуд. Той и други успели да избягат, като счупили стъклена врата.

Премиерът Ардън съобщи, че 30 души са били убити в „Ал Нур“ – основната джамия в Крайстчърч, и още 10 в джамия в предградието Линууд.

Крайстчърч, най-големият град на Южния остров, беше епицентър на земетресение с магнитуд 6,3 през 2011 година, когато загинаха 185 души.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

За съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони: + 612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев