АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЩО СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗУЧАВА

Ваня Добрева
12.03.2019 / 23:06

Тази година отбелязваме 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за Врачански епископ! Следва да отбележим, че Софроний е най-издигнатият българин в онези времена на ХVІІІ-ХІХ век! Съчиненията му го определят като енциклопедична личност – учител, богослов, оратор, политик, писател. Чуждестранните изследователи отдавна са определили неговото „Житие и страдание грашнаго Софрония“ за първата южнославянска белетристична творба.

За съжаление, но и за наш позор като потомци, държавата се е дистанцирала от отбелязването на юбилея на тази голяма личност. Най-вероятно, защото преди два века Софроний е имал неблагоразумието да посочи, че българите и русите са братя. И никъде не е написал колко добре се „съжителства“ в петвековната ситуация на „присъствие“. Няма как днешните управляващи, потънали в евроатлантически ценностен блян, да му простят нито православната принадлежност, нито неговата надежда, че Русия ще помогне на страдащия под чуждото иго български народ… И така. В учебните програми на българското учелище Софроний вече не се изучава – може би заради наложеното обяснение с гриф „труден за разбиране“..

Ваня Добрева

http://24may.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев