АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕБАСТИАН КУРЦ: ИДЕИТЕ НА ЕМАНЮЕЛ МАКРОН СА УТОПИЧНИ

Себастиан Курц
12.03.2019 / 21:52

Австрийският канцлер Себастиан Курц определи днес като "утопични" най-новите проекти на Еманюел Макрон за Европа, по-специално идеята за европейска минимална заплата, и даде подкрепата си за германските контрапредложения, предаде Франс прес.

"Има редица неща, които отхвърляме (в идеите на френския държавен глава) и това е причината да сме много доволни" от идеите, изложени от Християндемократическия съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, които споделяме много широко", каза австрийският консервативен канцлер по общественото германско радио.

"Мисля, че многобройните предложения (на Еманюел Макрон) са утопични, когато мисля за идеята за социален Съюз, за европейска минимална заплата", каза Курц.

Макрон предложи създаване на "социален щит" за европейците и в този смисъл - "едно и също заплащане за едно и също работно място и европейска минимална заплата, адаптирана към всяка държава".

Такъв проект е "напълно нереалистичен", поради различията в стандарта на живот в европейските държави и би довел също до това или държави с по-ниски нива на заплатите да загубят привлекателността си, или по-богатите държави сами да финансират изравняването на нивата на заплатите, смята австрийският канцлер.

"Мислите ли, че германските производители на автомобили ще инвестират в Унгария или Полша, ако заплатите са същите като в Германия?", попита риторично Курц.

Подобно на Германия, той отхвърли всякаква идея за обединяване на дългове, докато френският президент отдавна се застъпва за създаването на значителен бюджет на еврозоната, за да се финансират бъдещи проекти.

Такова обединяване на дълговете на общността би било "много опасно", тъй като би подтикнало вече дълбоко задлъжнелите държави да продължат по този път, смята ръководителят на австрийското правителство.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев