АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СМЕСЕНИ РЕАКЦИИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НА ДОГОВОРЕНИТЕ ПРОМЕНИ ПО БРЕКЗИТ

Великобритания и ЕС
12.03.2019 / 12:07

Смесени са реакциите във Великобритания на новината от Страсбург, че британският премиер Тереза Мей е договорила с ЕС необходимите “правно обвързващи промени“, които да убедят британските депутати да подкрепят нейната ревизирана сделка за Брекзит, която след обсъждане ще бъде подложена на гласуване късно тази вечер.

Депутатите искаха от премиера да получи правно обвързващи гаранции по въпроса за "предпазния механизъм" за ирландската граница и Тереза Мей смята, че ги е получила.

Ето някои от първите реакции. Консерваторът Майк Пенинг, гласувал първия път против сделката на Мей, заяви, че сега вече е готов да я подкрепи. Но друг по-краен брекзитър Стив Бейкър заяви, че първо ще изчака да чуе какво ще кажат за промените правните експерти, но на пръв поглед промените изглеждат по-скоро козметични.

В подобен предпазлив дух се изказаха и северноирландските юнионисти, които осигуряват парламентарното мнозинство на премиера. Техен говорител изтъкна, че постигнато ще бъде подложено на щателен анализ, параграф по параграф, преди да произнесат присъдата си.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин директно заяви, че преговорите са се провалили и призова да се гласува против сделката на Мей.

Крайната дума ще имат депутатите, на които от правителството ще бъде предложено гласуване освен по споразумението за напускане и политическата декларация и по още три съпровождащи документа. Първият, правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от „предпазния механизъм“, гарантиращ, че няма да има твърда ирландска граница. Вторият, общо изявление, което е допълнение към политическата декларация за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС. И третият, едностранна декларация, че нищо не може да спре оттеглянето на страната от „предпазния механизъм“, ако преговорите за бъдещите отношения след Брекзит се провалят.

Веднага се набива в очи, че правните гаранции не са част от споразумението за напускане, а в допълнение към него и че там се казва, че „се намалява рискът Обединеното кралство умишлено да попадне в капана на предпазния механизъм завинаги“.

Използването на думата „намалява“ вместо „премахва“ риска, може да не бъде прието от някои като достатъчна гаранция.

Според политическия кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън "това може в огромна степен успешно да убеди много хора и въпреки всичко сделката пак да не бъде одобрена". "Явно всички с нетърпение ще изчакат правната интерпретация на юридическия съветник на правителството Джефри Кокс и на правните съветници на отделните групи, преди да решат как ще гласуват“, добави той.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев