АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ И ПОМПЕО ПРОВЕДОХА ПРЕГОВОРИ ПО ПОВОД ВЕНЕЦУЕЛА

Сергей Лавров и  Майк Помпео
04.03.2019 / 11:01

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведоха телефонни разговори, по време на които обсъдиха ситуацията около Венецуела.

Контактът e иницииран от американската страна, според уебсайта на Министерството на външните работи.

По време на разговора, Лавров осъди заплахите на САЩ срещу законното ръководство на Венецуела, като отбеляза, че това е явна намеса във вътрешните работи на суверенна държава и нарушение на международното право.

Той отбеляза също, че подбуждането и разрушителното външно влияние, и дори под лицемерния претекст за оказване на хуманитарна помощ, няма нищо общо с демократичния процес.

„Във връзка с предложението на Вашингтон за провеждане на двустранни консултации по въпросите на Венецуела, е посочено, че сме готови за това, но трябва стриктно да следваме принципите на Устава на ООН, тъй като само венецуелците имат право да определят бъдещето си“, съобщават от външното министерство.

Освен това дипломатите са се съгласили да продължат експертните си контакти в Сирия, Афганистан и Корейския полуостров.

По-рано специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс заяви, че руският външен министър Сергей Лавров не вярва, че американците планират военна агресия срещу Венецуела.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев