АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: С МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ И ИДЕИ СЕКТОРЪТ НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ У НАС НИ ДАВА КОНКУРЕНТНО ПРЕДИМСТВО В РЕГИОНА

Президентът връчи награда на основателя на образователна онлайн платформа
27.02.2019 / 22:15

С младите таланти, с качеството на работата и с идеите, които генерира, секторът на информационните технологии дава на страната ни конкурентно предимство в региона. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по връчване на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2018 г. Конкурсът се провежда за осма поредна година, като отличените са личности, компании и институции. Награждаването се състои под патронажа на президента.

В приветствието си Румен Радев посочи, че индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, посочи президентът.

Румен Радев връчи на основателя на образователната онлайн платформа „Уча.се“ Дарин Маджаров наградата в категорията за специален принос. Президентът посочи, че този проект онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците. „Това е прекрасен пример за интеграцията на дигиталните технологии с образованието, пример как няма предел за успеха, когато смелостта на идеите и упоритостта извират от благородна кауза – бъдещето на нашите деца“, посочи президентът. На базата на опита си като родител на ученик, който ползва „Учa.се“, президентът даде и някои препоръки за развитието на онлайн платформата.

Платформата „Уча.се“ предлага на учениците повече от 14 000 видео урока и теста, които покриват 97 процента от материала, изучаван в училище, и се ползва от над 500 000 ученици и учители. При създаването й Дарин Маджаров сам записва над 500 видео урока по различни учебни предмета, за да мотивира учениците и за да запали у тях искрата на любознанието. Проектът е носител на множество отличия, сред които и президентската грамота „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос“ за 2016 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев