АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЕДНО С ПОЧИТ КЪМ СВОБОДАТА

Шипка - паметникът
26.02.2019 / 17:35

На 3 март 2019 г. Сливен ще отбележи Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението на страната ни от османско иго.

Празничният ден ще започне в 09.00 часа с литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в катедрален храм „Св. Димитър“.

В 11.00 часа стартира 55-а лекоатлетическа щафета „Освободител” пред сградата на Народно читалище „Зора – 1860“.

Точно в 12.00 часа Сливен ще се огласи от общ камбанен звън на всички православни храмове в града.

В 12.15 часа на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе награждаването на победителите в щафетата. Община Сливен е осигурила подаръци за всички участници.

140-метровият български трибагреник тази година ще бъде монтиран по бул. „Цар Освободител“.

В 17.15 часа от Градската градина ще потегли шествие на повече от 40 мотоциклета от мотоклуб „Хайдути“ с развети знамена. Шествието ще премине по бул. „Христо Ботев“ до паметника на Панайот Хитов. Ще бъде поднесен венец в знак на признателност пред личността и делото на войводата. Шествието ще продължи по бул. „Панайот Хитов“, бул. „Стефан Стамболов“, бул. „Бургаско шосе“, бул. „Братя Миладинови“, бул. „Цар Симеон“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Хаджи Димитър“.

В същия час от Розова градина по бул. „Цар Освободител“ ще премине празничен парад на Военен духов оркестър - Сливен и приятели.

В 17.30 часа на пл. „Цар Освободител” ще започне празничен концерт на Сборен духов оркестър. Заедно ще свирят 100 изпълнители от Военен духов оркестър при Център за подготовка на специалисти – Сливен с диригент кап. Калин Гемеджиев, Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев и Духов оркестър при Община Поморие с диригент Ангел Панцирков.

В 18.00 часа на пл. „Хаджи Димитър“ ще се проведе официалната церемония по повод 3 март – Национален празник на Република България, която включва почетен караул, приветствено слово по повод празника, благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Празничният ден ще завърши с празнични илюминации.

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Център за подготовка на специалисти, Сливенска митрополия, Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, Мотоклуб „Хайдути“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

Община Сливен кани всички жители и гости на града, да почетем заедно безсмъртния подвиг на героите, дали живота си за свободата на България!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев