АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ ПРАВИЛАТА ЗА ИЗБОР НА НОВА ЦИК

Парламентарната правна комисия
21.02.2019 / 07:57

Депутатите отложиха обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

В отсъствието на БСП парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде избран новият състав на Централната избирателна комисия. Очаква се това да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата ЦИК.

Съгласно приетите текстове, предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време на интернет страницата на законодателния орган.

Парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не присъстваха депутатите от БСП.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато.

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев