АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТ ЗА СЛУЧАЯ "ГЕБРЕВ": ХЛОРПИРИФОС НЯМА НИЩО ОБЩО С "НОВИЧОК"

 доц. Иван Попов
12.02.2019 / 09:53

Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като "Новичок". Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с "Новичок". Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира на "Здравей, България" по повод на съмненията за връзка между отравянето на Емилиян Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му.

Той обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. "Той е забранен за използване в домашни условия", уточни той. Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества.

"Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт", обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. "То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт", поясни доц. Попов.

Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. "Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос", обясни той.

Доц. Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.

Източници: Нова ТВ, dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев