АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ БСП ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ВРЕДИ

Народно събрание
06.02.2019 / 12:03

Без разискване депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от БСП промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Левицата предлагаше да се разшири обхватът на отговорността, която носят държавата и общините за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. Промяната е необходима, за да се преодолее последици от тълкувателно решение от 2016 г. на ВАС, според което вредите, причинени на граждани или на юридически лица при или по повод изпълнението на подзаконов нормативен акт в периода, преди той да бъде обявен за нищожен или незаконосъобразен, не подлежат на обезщетение.

Крум Зарков обясни: "Това означава, с думи прости, че ако претърпите вреди от незаконен акт, който е още в действие, вие ще можете да бъдете обезщетен, но ако той е бил обявен за нищожен или отменен, няма да имате такава възможност. Това не само противоречи на духа на самия Закон за отговорност на държавата и на член 7 от Конституцията на Република България, според който всеки гражданин, претърпял такива вреди, трябва да бъде обезщетен, то противоречи и до голяма степен на здравия разум".

Втората група предложения бяха свързани с даване на гаранции за вътрешноправна защита при причиняване на вреди заради нарушения на Конвенцията по правата на човека. Според левицата така ще се намалят разходите на лицата, търсещи обезщетения и ще се намали броя на жалбите срещу България в Европейския съд по правата на човека, а оттам и на осъдителните присъди.

 

Депутатите приеха, на първо четене, Законопроект за защита на търговската тайна, внесен от правителството. В мотивите на вносителя е посочено, че сега в нашето законодателство търговската тайна не се счита за интелектуална собственост и не е защитена като такава. В този смисъл, няма правила за обезщетения при нарушения. С въвеждането им се дава гаранция за конкурентоспособност на българския бизнес, а правната закрила на търговската тайна се привежда в съответствие с европейското законодателство. От БСП обявиха, че ще се въздържи от подкрепа заради непрецизната дефиниция за търговска тайна, която според тях би довела до противоречива съдебна практика. Пенчо Милков каза:"Дефиницията не дава точна представа хората да разберат какво е търговска тайна. Лицето, което претендира, че създава някакъв продукт, за да го защити, трябва да доказва, че това, което създава има търговски характер и държи точно поради тайният му характер".

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов обясни: "Материята е такава, че тук има по голяма гъвкавост на формите на доказване".

Депутатите ратифицираха и Меморандума между Министерствата на отбраната на България, Хърватия, Унгария и Словения относно създаване на Многонационална програма за подготовка на авиация за специални операции.

Днес ще се гласува и включване на допълнителни законопроекти на БСП и на управляващите за директно разискване.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" и Емил Христов от ГЕРБ внасят предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Левицата настоява да се разшири възможността за гражданите да търсят обезщетение за нарушения на не само някои, но на всички права, които са гарантирани с Европейската конвенция за правата на човека. Поправките, внесени от "Обединени патриоти", предвиждат създаване на специално звено към общините, което да се грижи за обществения ред. Измененията се внасят повторно, след като преди месеци бяха оттеглени заради острата реакция на ДПС, които заподозряха, че контролните звена ще са наказателни отряди, които ще се използват и по време на избори.

Промените в Наказателния кодекс за по-строги мерки срещу домашното насилие влизат за окончателно обсъждане в седмичната програма на Народното събрание. Те предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация. Обсъжданията са утре.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев