АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЪДРИНКА КЪДРИНОВА: ВЕНЕЦУЕЛА Е ПРЕЦЕДЕНТ, КОЙТО РУШИ СТРУКТУРАТА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

Къдринка Къдринова
06.02.2019 / 09:43

Ситуацията с Венецуела е сериозна, разрушава се самата структура на международното право. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV журналистът Къдринка Къдринова, един от най-добрите познавачи на Латинска Америка. „Изправени сме пред един прецедент – чужди държави да решават какво да се случва в една все пак суверенна държава-членка на ООН”, отбеляза Къдринова.

По думите ѝ това противоречи и на устава на ООН. Именно поради това ООН не се намесва в тази ситуация, а изчаква конфликтът да се разреши чрез диалог. Всъщност ООН признава Мадуро като представител на официалната власт. Такава е позицията на 87 процента от държавите членки на ООН, каза Къдринова.

Тя допълни, че светът в рамките на това международно право няма функцията да признава или да не признава изборите в една суверенна държава.

„Може да спомага за диалога, за да се разберат силите в тази държава, които не ги признават, да се потърси конституционен ред, така че да се излезе от такава криза. Това е изходът и това предлагат Мексико и Уругвай – под егидата на ООН те започват конференция в Монтевидео, на която ще се търси мирния изход от кризата”, посочи Къдринова.

Тя допълни, че САЩ стоят безапелационно зад гърба на Хуан Гуайдо заради петрола. „На 30 януари бяха блокирани сметките на дъщерната фирма на държавната венецуелска петролна компания в САЩ. Тези сметки в размер на 7 милиарда бяха обещани от висши функционери на САЩ, в лицето на вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, на опозиционния водач Хуан Гуайдо”, каза още журналистът.

По думите ѝ това също е прецедент за международното право. „Много държави държат в различни банки по света свои активи. В един момент някаква свръхсила, в лицето на САЩ в случая, решава, че това правителство не ѝ харесва и блокира активите на тези държави. Така могат да свалят всяко правителство”, коментира тя.

http://www.glasove.com/categories/skandalyt/news/kydrinka-kydrinova-v-situaciyata-s-venecuela-se-razrushava-strukturata-na-mezhdunarodnoto-pravo

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев