АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯКОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ПРИЗНАХА ГУАЙДО ЗА ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ НА ВЕНЕЦУЕЛА

Венецуела
04.02.2019 / 13:06

Европейският натиск върху Николас Мадуро се увеличава. Испания, Франция, Великобритания, Дания и Швеция днес обявиха официално, че признават Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела до провеждането на предсрочни президентски избори.

Страните обявиха решението си след изтичане на ултиматума, наложен от няколко европейски страни на президента Николас Мадуро. Испания, Германия, Франция, Великобритания и Белгия поискаха от Мадуро да свика президентски избори до 8 дни, тъй като в противен случай ще признаят Гуайдо.

Очаква се и други европейски лидери да обявят, че признават Гуайдо в близките часове, в това число и България.

"В близките часове ще се свържа с европейските и латиноамерикански правителства," каза испанският премиер Педро Санчес, след като съобщи решението си да подкрепи самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Гуйдо. Той завърши изявлението от правителствената резиденция, без да остави време за въпроси.

Решението на Франция в подкрепа на венецуелския опозиционер бе съобщено от външния министър Жан Ив Льо Дриан. Той уточни, че предстоят консултации с останалите страни в ЕС.

Часове по-рано Мадуро заяви, че не приема европейския ултиматум. Това е все едно Каракас да поиска от Брюксел до седем дни да бъде призната Каталуня, посочи той.

Европейски медии писаха миналата седмица, че макар повечето държави да са склонни да признаят Гуайдо, вероятно не всички ще го направят, използвайки тъкмо тази дума. Въпреки уверенията на Брюксел, не се стигна и до общоевропейска позиция, след като Италия блокира решението на среща на външните министри в Букурещ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев