АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ ПРЕД МЗ ЗАРАДИ НОВАТА НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

Реформа
04.02.2019 / 13:01

Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца с увреждания, се събраха пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от неефективното действие на новата Наредба за медицинската експертиза, която е в сила от август 2018-а. Хората с увреждания поставиха редица проблеми, произтичащи от новата нормативна уредба:

Според тях Наредбата е медицински неиздържана и създава повече проблеми, отколкото да дава решения. Павлина Григорова от фейсбук групата "Обединени в съдбата" обобщава:

"Начинът, по който се подхожда и не се отразяват съпровождащите заболявания, много от редките заболявания липсват. Абсолютен геноцид, абсолютно лишение. Губим всякакъв вид социални права, губим единственият си доход, който имаме под формата на инвалидни пенсии, голяма част от нас са неработещи".

Родителите на деца с увреждания настояват да се обсъди и въпросът с невъзможността да се пенсионират, както и с липсата на система за социални грижи на хората с увреждания, което ги прави зависими от техните близки. Събралите се пред здравното министерство събират подписи, които ще приложат към открито писмо по проблемите, което ще връчат на здравния министър Кирил Ананиев. Той ще се срещне следобед с майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Здравният министър ще обяви резултатите от действието на новата наредба за медицинската експертиза през първите 6 месеца от влизането ѝ в сила.

Преди седмица, на среща с майките при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев обяви, че са установени нарушения в системата на ТЕЛК и обеща да ги обяви публично на 4-ти февруари, заедно с мерки за решаването им. Проверката на здравното министерство започна след множество сигнали за нередности в ТЕЛК. Това бяха и част от мотивите за протести на майките на деца с увреждания миналата година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев