АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА АНТАРКТИДА: БЪЛГАРИ ОТКРИХА ФОСИЛИ НА 90 МЛН. ГОДИНИ!

Антарктическият п-в в края на мезозойската ера, Снимка: проф. Христо Пимпирев
01.02.2019 / 20:42

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ), в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на Науките за Земята.

След проведения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул, откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки.

Те са с възраст около 90 млн, год., което е началото на кредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка.

В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев