АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ЕП ОДОБРИХА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ ЗА БРИТАНЦИТЕ

Брекзит
30.01.2019 / 16:57

Безвизово пътуване за британските граждани в ЕС срещу безвизов режим за европейски граждани. Това одобри Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Комисията гласува ключово законодателство с оглед подготовката за Брекзит.

Евродепутатите подкрепиха идеята гражданите на Обединеното кралство да нямат нужда от виза, когато пътуват до Шенгенското пространство (и България) за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период.

При сключване на споразумение преди 29 март тези правила ще започнат да се прилагат в края на преходния период. Ако Обединеното кралство обаче напусне ЕС без споразумение, тези правила ще влязат в действие от 30 март.

Това решение на евродепутатите е въз основата на очакването, че Обединеното кралство няма да въведе визи за гражданите на нито една държава членка на ЕС. В случай, че визи бъдат въведени дори за една държава член, евродепутатите настояват да бъде приложен механизма за визова реципрочност, според който Европейската комисия следва да предложи въвеждането на визи за британски граждани.

Вчера британският парламент дебатира и гласува 7 поправки към споразумението

"Наша задача е да намалим негативните последици от Брекзит върху обикновените граждани. Но в същото време правата на европейците трябва да бъдат защитени в случай, че Обединеното кралство реши да въведе визи", коментира българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който подкрепи това решение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев