АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОН: 11 МЛН. ЛВ. ЗА WI-FI МРЕЖИ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ ЩЕ БЪДАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИ КЪМ УЧИЛИЩАТА

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ
29.01.2019 / 15:00

11 милиона лева за безжичен интернет, хардуер, електронни дневници и електронно учебно съдържание ще бъдат разпределени към училищата през тази година, съобщиха от Министерството на образованието. Парите са осигурени от държавния бюджет и са по програма Информационно-комуникационни технологии. Това е една от 17-те програми за развитие на образованието с общ бюджет 76 млн. лв., за които учебните заведения кандидатстват на проектен принцип за финансиране извън делегираните им бюджети. Борис Герасимов, експерт в просветното министерство обясни:

"Всяко училище заявява своите нужди за харда и съответно се прави класиране на база брой ученици в това училище. Предвидени са пари и за доизграждане на вече съществуващите Wi-Fi мрежи, защото знаете, че миналата година дадохме в над хиляда училища, които нямат такива мрежи, дадохме пари за цялостно изграждане. Тази година ще дофинансираме и тези, които бяха заявили, че имат такива мрежи, но имат нужда от доизграждане, от довършване, от защитни стени", обясни Борис Герасимов - експерт от Министерство на образованието.

Други 1 млн. лв. са предвидени за семинари на IT специалисти в училищата и за подобряване на компютърните умения на учители и ученици. 1,5 млн. лв. е сумата по програмата за иновации, по която учебните заведения ще могат да кандидатстват за финансиране през тази година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев